Matrix 4 și Dune, producții cinematografice ale studiourilor Warner Bros, vor beneficia de o difuzare hibridă în Statele Unite, începând cu anul viitor. Este o premieră în industria de film, care a declanșat o serie de controverse.
Lovitură de teatru la Hollywood
Studiourile Warner Bros au decis ca toate filmele ce urmează să fie lansate în 2021 în S.U.A., printre care cele mai așteptate sunt peliculele Matrix 4 și Dune, să fie difuzate atât de platforme online ca HBO Max, cât și în cinematografe. În acest fel, casa de producție își propune să limiteze impactul negativ al pandemiei de coronavirus asupra activității sale.
Anunțul care a bulversat întreaga industrie cinematografică, încălcând codurile și practicile de până acum, arată că universul Hollywood se află într-un mare impediment și încearcă să găsească soluții de a se adapta la criza sanitară din Statele Unite, care a impus închiderea majorității sălilor de cinema din țară.
Pentru Jeff Bock, analist al sectorului pentru societatea specializată Exhibitor Relations, este vorba despre „cel mai mare seism pe care industria cinematografică l-a cunoscut vreodată.” „Warner a efectuat un viraj brusc, care ar putea schimba industria pentru totdeauna.”, susține expertul.
„Trăim vremuri fără precedent, în care e necesar să ne folosim creativitatea pentru a găsi soluții.”, a explicat directorul general al Warner Bros, Ann Sarnoff, odată cu prezentarea deciziei.
Decizia nu va fi pusă în practică decât în Statele Unite. Serviciul HBO Max este disponibil doar în S.U.A., așadar, în alte țări, catalogul Warner Bros va fi lansat în condiții normale anul viitor.
La jumătatea lunii noiembrie, Warner a anunțat deja că Wonder Woman 1984 va fi lansat în S.U.A. atât în cinema, cât și pe platformele de streaming în ziua de Crăciun, decizie despre care se speră ca va compensa impactul negativ produs de pandemie asupra Hollywoodului și a superproducțiilor sale. Experții se așteaptă ca Wonder Woman 1984 să fie excepția de la regulă și susțin că, odată cu acest film, se va demonstra daca experimentul funcționează sau nu.
O reacție la criza sanitară
În mod tradițional, marile producții hollywoodiene sunt proiectate exclusiv în cinematografe pentru o perioadă de 90 de zile înainte de a fi difuzate și în mediul online sau pe posturile de televiziune. Însă închiderea sălilor de cinema din numeroase regiuni americane, printre care se numără New York și Los Angeles, a obligat distribuitorii de filme să găsească soluții noi pentru a-și putea recupera investițiile.
„Nimeni nu vrea mai mult decât noi să revadă filmele pe marile ecrane. (…) Trebuie să ținem cont de faptul că majoritatea sălilor din Statele Unite vor funcționa probabil la o capacitate redusă de-a lungul anului 2021”, a mai declarat Anna Sarnoff în comunicatul său.
Decizia celor de la Warner Bros implică cel puțin 17 titluri pentru anul viitor, printre care se numără o mini-serie inspirată de serialul Sopranos și o continuare a filmului cu supereroi DC Suicide Squad.Cea mai mare producție cinematografică este, fără îndoială, Matrix 4, a cărei lansare este prevăzută în decembrie 2021.
Un alt film foarte așteptat este Dune, o nouă adaptare a legendarului roman SF publicat de Frank Herbert în 1965. Lungmetrajul regizat de Denis Villeneuve, cu Timothée Chalamet în rolul personajului Paul Atréides, ar trebui să fie punctul culminant al sezonului cinematografic 2020, dar lansarea sa, programată inițial în noiembrie, a fost deja amânată de două ori din cauza crizei sanitare.
Cele mai mari studiouri hollywoodiene caută cu disperare idei pentru a se adapta pandemiei de Covid-19, care, pe plan financiar, a zguduit cea mai importantă industrie de film din lume.
sursa: Le Figaro