Tabu
HEALTH

Xerostomia | Care sunt soluțiile pentru tratarea uscăciunii gurii?

Xerostomia se caracterizează prin gură uscată cauzată de scăderea sau absența secrețiilor salivare. Țigările, anumite medicamente sau hidratarea slabă pot provoca senzația de uscăciune a gurii.

Nu este neobișnuit să aveți senzația de uscăciune a gurii la trezire sau după o masă foarte condimentată. Acest fenomen se numește xerostomie și se manifestă prin gură uscată. Poate fi din cauza hiposialiei, adică a scăderii cantității de salivă sau a modificării compoziției salivei. Purtarea măștii zilnic poate provoca, de asemenea, senzația de uscăciune a gurii la unii oameni. Gura uscată poate fi temporară sau permanentă în funcție de factorii care o cauzează.

Glandele salivare sunt responsabile de producerea salivei. Această substanță joacă mai multe roluri esențiale pentru buna funcționare a corpului. În special, protejează membranele mucoase și gingiile, păstrează smalțul prin neutralizarea acidității alimentelor, previne cariile, lubrifiază membranele mucoase care favorizează mestecarea, înghițirea, percepția gusturilor și a vorbirii.

Gura uscată este diferită la pacienți Unii au hiposialie fără senzație de uscăciune a gurii. În schimb, alți oameni spun că au gura uscată, fără a exista însă o reducere obiectivă a cantității de salivă produsă.

Care sunt simptomele xerostomiei?

În plus față de senzația de uscăciune a gurii, diferite simptome te pot duce cu gândul la xerostomie. În special, pacientul poate avea gura, limba și gâtul uscate și lipicioase, buze deteriorate sau chiar crăpate, senzație de arsură sau iritație în gură și sete foarte mare.

O persoană cu gura uscată poate fi, de asemenea, afectată de:

  • disgeuzie: o modificare a percepției gustului mâncării
  • disfagie : dificultăți de mestecat și de înghițire a alimentelor
  • disfonie: o tulburare de vorbire care poate declanșa o problemă de vorbire
  • dificultate la purtarea protezelor dentare

Potrivit experților, aceste afecțiuni pot apărea după xerostomiei. În special, este posibil să se dezvolte infecții la nivelul gurii, cum ar fi infecția cu drojdie orală, respirația urât mirositoare, gingivita, cariile dentare, acumularea de resturi alimentare între dinți, mucoase și proteze.

Gură uscată: care sunt cauzele care o pot provoca?

Mai mulți factori pot fi responsabili pentru o gură uscată. Cu vârsta, glandele salivare produc mai puțină salivă. În unele cazuri, senzația de uscăciune a gurii devine permanentă. Xerostomia poate fi, de asemenea, asociată cu o lipsă de hidratare. Fumătorii pot suferi, de asemenea, de gură uscată, deoarece tutunul care provoacă uscăciunea mucoasei bucale.

Efectele secundare ale anumitor medicamente precum antihistaminice, anxiolitice, antidepresive, diuretice, antihipertensive sau analgezice pot provoca uscarea gurii. Radioterapia utilizată pentru tratarea anumitor tipuri de cancer și îndepărtarea chirurgicală a uneia sau mai multor glande salivare pot provoca, de asemenea, acest fenomen. O altă cauză care favorizează uscarea gurii este stresul. Acest sentiment neplăcut dispare, totuși, atunci când persoana nu mai este anxioasă.

Xerostomia vă poate alerta și în cazul unei probleme de sănătate: sindromul Gougerot-Sjögren, o boală autoimună manifestată prin atac și distrugere a glandelor lacrimale și salivare. Această patologie poate fi însoțită de ochi uscaț. Senzația de uscăciune a gurii poate fi prezentă și la pacienții afectați de diabet, boli cronice de rinichi, HIV sau boala Alzheimer.

Tratamentul xerostomiei

Pentru a se măsura nivelul de salivă, se poate efectua un test de zahăr. Pentru aceasta, se evaluează viteza de topire în gură a unei bucăți de zahăr. Este posibil ca medicul generalist să prescrie examinări suplimentare, cum ar fi:

  • sialometrie, adică o măsurare a fluxului de salivă nestimulată și stimulată
  • o analiză chimică a salivei
  • o ecografie a glandelor salivare
  • analize de sânge
  • o biopsie a glandei salivare dacă o boală autoimună este suspectată de către personalul medical

Primul sfat pentru tratarea xerostomiei este să beți suficientă apă. Corpul nostru are nevoie de o cantitate suficientă de apă pentru a funcționa bine. Prin urmare, este recomandabil să beți cel puțin un litru și jumătate de apă pe zi, răspândind consumul pe tot parcursul zilei. Medicul poate prescrie, de asemenea, înlocuitori de salivă și lubrifianți orali pentru a oferi ameliorare pacienților cu gură uscată. Atenție, totuși, aceste tratamente ajută la hidratarea mucoasei bucale, dar nu înlocuiesc saliva. Prin urmare, efectul lor este temporar. Apele de gură ameliorează și gura uscată.

Sunt posibile mai multe soluții atunci când xerostomia se datorează medicației. Medicul poate sfătui pacientul să oprească aceste tratamente. Personalul medical poate reduce dozele sau le poate distribui diferit în timpul zilei, când oprirea nu este o opțiune. De asemenea, este posibil să schimbați tratamentul cu un alt medicament care provoacă mai puțină uscare a gurii.

Pot fi prescrise două tratamente pentru creșterea producției de salivă de către glandele salivare: pilocarpină și anetoltritionă. Cu toate acestea, aceste două substanțe pot declanșa reacții adverse grave, cum ar fi dureri abdominale, transpirații, cefalee, amețeli, diaree și urină întunecată. Cu toate acestea, aceste medicamente sunt eficiente numai dacă glandele salivare sunt încă capabile să secrete salivă. Nu sunt recomandate dacă sunt distruse după o intervenție chirurgicală sau radioterapie. În caz de uscăciune a gurii, se recomandă consultarea unui medic dentist la fiecare trei până la patru luni pentru a preveni potențialele boli ale gingiilor și carii.

ARTICOLE SIMILARE

Alimente permise și interzise pe caniculă

Andreea Damian

Amigdalită sau Covid-19: cum să diferențiem simptomele?

Andreea Damian

CANICULA ȘI EFECTELE SALE ASUPRA SĂNĂTĂȚII

Andreea Damian

România riscă o epidemie de rujeolă! Efectele devastatoare ale bolii

Andreea Damian

4 plante care îți taie pofta de dulce

Andreea Damian

Ce rişti dacă mănânci produse de patiserie dimineața

Andreea Damian

Scrie un comentariu