Povestea zaharului este faimoasa si intotdeauna fara final fericit: zero vitamine, zero minerale, zero beneficii, zeci de kilograme in plus, dependenta, imbatranire prematura si boli…
Da, stim, vrei sa slabesti si eviti „otrava alba”, dar stii ca poti avea in dieta produse despre care nu ai habar ca au zahar? Zaharul este peste tot, in diverse cantitati: in mezeluri, sosuri, cereale, lactate…
Cele mai recente recomandari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) spun ca doar 5% din aportul zilnic de calorii ar trebui sa vina din zaharuri. Aceasta inseamna aproximativ cinci lingurite (25 g) pentru femei si sapte lingurite (35 g) pentru barbati. Daca vrei sa slabesti, aceste cantitati trebuie sa fie zero.
Iata 6 din cele mai sigure 11 surse de zahar ascuns acolo unde nu banuiai si solutii de inlocuire a acestora, ca sa slabesti si/sau sa-ti pastrezi silueta.
- Sosurile pentru paste: Desi au gust savuros ce nu pare prea dulce, cele mai multe sosuri pentru paste au intre 6 si 12 g de zahar per jumatate de ceasca. E ca si cum ai manca un fursec cu ciocolata…
Solutie: Foloseste sos de rosii fara zahar sau prepara unul acasa din rosii proaspete cu condimente si ierburi aromate din belsug. (Nici cu pastele nu trebuie sa exagerezi si ai grija sa fie integrale.)
- Batoanele de cereale: Un alt produs ce pare sanatos, dar care nu este facut doar din cereale integrale… Un singur baton poate avea peste 20 g de zahar sau chiar mai mult, care apar pe eticheta nutritionala sub forma de „sirop de porumb, zahar brun, miere, sirop de zahar brun, dextroza, fructoza etc. Mai mult, unele au glazura de ciocolata sau fulgi de ciocolata, care pot creste acest nivel.
Solutie: Ia 30 g de cereale de la plafar (fara zahar), amesteca-le cu iaurt si cateva stafide. Vei obtine un amestec la fel de delicios, dar mult mai sanatos.
- Iaurtul cu fructe: Este probabil cea mai mare pacaleala a industriei alimentare. Pare inocent, sanatos chiar, dar este una din cele mai mari bombe calorice de pe rafturi. Cu 19 grame (echivalentul a 76 calorii) de zahar per 100 g de produs nu este surprinzator ca are gust de desert, chiar este desert! De fapt, multe produse „low-fat” pot fi, de fapt, „high-carb”.
Solutie: Ia-ti un iaurt simplu, degresat, si adauga felii proaspete din fructele tale preferate. Pune cateva stafide daca il vrei mai dulce.
- Cerealele „instant” pentru micul dejun: Evita-le mai ales pe cele frumos colorate, care promit un aport mai mare de vitamine si minerale. Cele mai populare si cele mai intens promovate (inclusiv cele de porumb) au peste 20 g de zahar pe portia de 30 g. Ignora promisiunile publicitare, citeste eticheta.
Solutie: Consuma aceleasi cereale integrale de la plafar sau magazine bio, fara zahar, cu iaurt si fructe.
- Dressingul de salata: Chiar daca poarta nume frantuzesti precum „vinaigrette” si au la baza otet balsamic sau sunt sosuri de iaurt cu ierburi aromate, contin peste 5 g de zahar la fiecare 2 linguri.
Solutie: Prepara-ti dressingurile acasa, din 2 linguri de otet balsamic si o lingurita de ulei de masline. Sau foloseste iaurt degresat amestecat cu mustar, ulei de masline si ierburi aromate pentru cea mai dietetica si mai usoara maioneza pe care ai gustat-o vreodata.
- Micul dejun instant: Concepute „special pentru oameni ocupati”, aceste produse cu iaurt si o casoleta de cereale lipita deasupra promit multe fibre, insa au impreuna peste 30 g de zahar per pachet. Chiar si sortimentele cu „zahar redus” pot avea 15-20 grame.
Solutie: Adauga felii de mere, fructe de padure sau cateva stafide la fulgii de ovaz simpli, cu iaurt degresat.
Saptamana viitoare revenim cu restul de 5 surse de zahar, pana atunci, incearca sa eviti pe cat posibil alimentele despre care am vorbit!
Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Clinica de Nutritie KiloStop
Vezi si:
https://www.tabu.ro/ce-produse-ar-trebui-sa-evite-femeile-dieta-de-zi-cu-zi/
https://www.tabu.ro/afla-cateva-obiceiuri-care-te-ajuta-sa-ti-pastrezi-silueta-partea-i/
https://www.tabu.ro/afla-cateva-obiceiuri-care-te-ajuta-sa-ti-pastrezi-silueta-partea-ii/