Saptamana trecuta incepusem sa va spunem despre sursele sigure de zahar despre care este posibil sa nu stiti. Revenim acum cu inca 5 din cele 11 si cu solutiile pentru evitarea lor.
- Bauturile energizante: Poate ca produsul in sine nu este o surpriza in aceasta lista, dar 83 g de zahar (332 calorii) per cutie este o surpriza de proportii pentru orice fel de dieta, chiar si cea a sportivilor de performanta…
Solutie: Bea apa constant pe parcursul intregii zile, pentru ca deshidratarea este cea care te poate face sa te simti obosit(a). Pentru energizare, apeleaza la cate un ceai verde neindulcit, apa plata cu lamaie si menta sau ghimbir, o cafea neindulcita ori un fruct proaspat la gustari.
- Fructele uscate sau in compot: Sunt foarte gustoase si uneori recomandate ca inlocuitor al deserturilor in dieta, dar, atentie la cantitati. Alege doar fructele uscate sau deshidratate, nu pe cele confiate. Cu toata apa evaporata din ele, fructele uscate au mult mai mult zahar in volum decat fructele proaspete.
Citeste intotdeauna etichetele. Unele au zahar (si nu numai) adaugat de producatori. Spre exemplu, o punga mica de merisoare–50 g– are peste 20 de grame de zahar si ulei de floarea soarelui… Cantitatile pot varia de la 6 la 25 g nedorite de indulcitor.
Solutie: Cumpara fructe uscate de la plafar sau raioane bio si verifica intotdeauna eticheta nutritionala. O portie de 30 g este echivalentul unui desert.
- Ceaiurile la sticla. Daca ai trecut la ceai ca sa eviti zaharuldin sucuri, afla ca e acelasi lucru cand vine vorba de zahar. Multe ceaiuri foarte populare contin o cantitate surprinzatoare: circa 32 de grame de zahar pe sticla.
Solutie: Prepara-ti singur(a) ceaiul, preferabil fara zahar sau cu indulcitori hipocalorici. Sau incearca o apa plata aromatizata care nu are un continut ridicat de zahar – verifica, totusi, eticheta.
- Ketchup-ul: Cu 4 g de zahar pe lingura, poate transforma o friptura cu multe proteine intr-una cu prea multi carbohidrati pentru o dieta de slabire, ca sa nu mai vorbim de conservantii, colorantii si aditivii continuti.
Solutie: Folseste mustar, ierburi aromate, condimente sau sos de rosii fara zahar, preparat din timp sau chiar pe loc din rosii proaspete.
- Sosul barbecue sau salsa:Doua linguri din aceste tipuri de sos au circa 13 g de zahar. Si cu atatea arome ademenitoare venind dinspre gratar, este dificil sa te opresti doar la doua…
Solutie: Pentru a da gust carnii la gratar, foloseste mustar, ierburi aromate, condimente sau sos de rosii fara zahar.
Daca nu esti sigur(a) cat zahar contine un produs, verifica mereu eticheta cu multa atentie. Evita produsele care au pe eticheta multe cuvinte care se termina cu „-oza” (glucoza, sucroza, fructoza, lactoza, maltoza) – toate sunt forme ale zaharului, alaturi de melasa si siropurile de porumb sau orez. Cu cat mai lunga este lista de „-oze” si siropuri, cu atat mai concentrat caloric este produsul.
Zaharul are multe alte nume folosite de producatori, care te pot pacali sa cumperi un produs „dietetic”. Iata-le pe cele intalnite cel mai frecvent pe etichete: dextroza, sirop de porumb, melasa, lactoza, zahar invertit, zahar brun, maltodextrina, zahar de trestie, turbinado, malt de ovaz, zahar de malt etc… Nu-ti face iluzii, sunt toate la fel de daunatoare pentru sanatatea si silueta ta…
Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Clinica de Nutritie KiloStop
Vezi si:
https://www.tabu.ro/zaharul-ascuns-din-alimente-surse-surprinzatoare-de-zahar-partea/
https://www.tabu.ro/afla-cateva-obiceiuri-care-te-ajuta-sa-ti-pastrezi-silueta-partea-i/
https://www.tabu.ro/afla-cateva-obiceiuri-care-te-ajuta-sa-ti-pastrezi-silueta-partea-ii/
1 comentariu