Un nou grup de 14 zimbri a fost relocat in Carpatii Meridionali pe 12 iunie, dubland astfel numarul de zimbri dn zona de salbaticie a Muntilor Tarcu. Acum un an, cel mai mare mamifer terestru din Europa s-a intors pe meleagurile stramosesti multumita initiativei WWF Romania si Rewilding Europe de a crea o populatie stabila de zimbri liberi in arealul sudic al Carpatilor. Cu putin timp inainte de deschiderea portilor spre salbaticie, parte din procesul de eliberare treptata a turmei fondatoare, un zimbru a „furat startul” si si-a gasit singur calea spre libertate. Momentul este un prilej de bucurie pentru ca ne-a aratat ca legea naturii e mai presus de planurile omului.
Excelenta Sa Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei in Romania, Petru Vela, Primarul Comunei Armenis, Wouter Helmer, directorul rewilding al Rewilding Europe, Joep van de Vlasakker, expertul in zimbri al Rewilding Europe si Adrian Hagatis, coordonatorul proiectului de resalbaticire al zimbrului in Carpatii Meridionali au deschis impreuna portile prin care prima turma de zimbri isi va croi drumul in salbaticie. Acest moment istoric face parte din strategia de “eliberare treptata” – zimbrii nu vor fi impinsi sa iasa din zona de confort in care se afla, ci o vor face in ritmul lor.
Inainte de deschiderea portilor, un zimbru mascul din noul grup a iesit in afara tarcurilor de aclimatizare si resalbaticire, croindu-si singur drumul in natura si devenind astfel primul zimbru ce cutreiera liber Carpatii Meridionali de mai bine de 200 de ani. Acest eveniment neobisnuit se datoreaza stresului resimtit de animal dupa un transport indelungat si a noului teritoriu in care se afla.
Vineri, 12 Iunie, dupa peste 5000 de kilometri parcursi in Europa si un proces logistic complex, un nou grup de 14 de zimbri a ajuns in Muntii Tarcu provenind din rezervatii si gradini zoologice din Elvetia, Germania, Franta si Belgia. Animalele vor trece printr-un proces de adaptare treptata, sau „resalbaticire”, la fel ca prima generatie, pana cand se vor alatura primei turme in salbaticie, toamna aceasta. Echipa WWF monitorizeaza zimbrul “naravas” care acum incearca sa se apropie din nou de grupul din care face parte si il va asista sa se reuneasca cu acesta.
“Sunt foarte putine locuri din Europa unde natura s-a pastrat in forma ei cea mai salbatica. Reintroducerea unui ierbivor de talie mare va contribui la cresterea biodiversitatii si imbunatatirea proceselor ecologice specifice zonelor de salbaticie. Resalbaticirea este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a ajuta natura sa se vindece singura.” ne spune Adrian Hagatis coordonatorul proiectului.
Prima turma din Magura Zimbrilor s-a adaptat bine la noul mediu si este pregatita sa traiasca pe cont propriu, sa descopere si sa se bucure de salbaticia din Muntii Tarcu, o arie projata Natura 2000 de 59,000 de hectare. In ultimul an rangerii si specialistii WWF au monitorizat indeaproape zimbrii – acestia si-au redobandit instinctele de animal salbatic si aptitudinile necesare supravietuirii in natura, iar turma are o structura sociala stabila. Odata ce turma fondatoare va parasi zona de resalbaticire, ea va fi in continuare monitorizata prin GPS si observata direct de rangeri si specialisti care vor analiza impactul pozitiv pe care zimbrul il are asupra ecosistemului.