Vineri, 19 februarie, de Ziua Națională „Constantin Brâncuși”, Centrul Național al Dansului București lansează un documentar despre una dintre cele mai inedite colaborări artistice din viața sculptorului „Coloanei Infinitului”: întâlnirea cu dansatoarea și coregrafa Lizica Codreanu…
La 145 de ani de la nașterea lui Brâncuși, Centrul Național al Dansului București vă propune să descoperiți creații mai puțin cunoscute din opera artistului precum colaborarea cu Lizica Codreanu, dansatoare, coregrafă și una dintre cele mai importante figuri feminine din avangarda de la începutul secolului trecut.
În 1922, Brâncuși a creat un costum de dans special pentru aceasta, a pus Gymnopediile lui Erik Satie la pick-up și a invitat-o să creeze un dans în atelierul său, printre sculpturi.
Toată acțiunea, purtând de altfel un caracter privat, a fost documentată de Brâncuși cu ajutorul unui aparat Thornton Pickard cu burduf și cremalieră, rezultând un număr de șapte imagini.
La doi ani de la moartea Lizicăi, în 1995, regizorul Cornel Mihalache și Greta Solomon au reconstituit costumul creat de Brâncuși pentru ea, pornind de la cele șapte imagini.
Mai apoi, regizorul i-a propus coregrafei Vava Ștefănescu un reenactment aparent imposibil: să refacă dansul din atelierul lui Brâncuși, pe muzica lui Satie. Dansul reconstruit, filmat la Poarta Sărutului, face parte dintr-un film documentar realizat de Cornel Mihalache și dedicat lui Brâncuși.
În 2014, Vava Ștefănescu i-a provocat pe elevii Liceului de Coregrafie din București să recompună dansul Lizicăi Codreanu în spectacolul Reenacting Lizica Codreanu. Costumele au fost recreate de Cristi Marin, fiind realizate manual. Spectacolul a avut loc pe scena Centrului Național al Dansului București.
Întreaga poveste a performance-ului rezultat din colaborarea lui Brâncuși cu Lizica Codreanu, precum și cele două reconstituiri din 1995 și 2014, sunt surprinse într-un scurt documentar, pe care CNDB vă invită să-l vizionați cu ocazia aniversării Zilei Naționale Constantin Brâncuși, pe 19 februrarie.
Documentarul va fi disponbil în pagina evenimentului și pe site-ul CNDB, pe durata întregii Zile Naționale Constantin Brâncuși.