Tabu
LIFE & LOVESlider

Ziua Îndrăgostiților | Povestea reală din spatele ei

În fiecare an, mulți oameni profită de Ziua Îndrăgostiților pentru a sărbători dragostea. Dar știm cu adevărat originea acestei sărbători romantice? Mitologie romană sau simpla legendă britanică. Haideți să aflăm!

Fie că îl așteptăm cu nerăbdare sau îl tratăm cu cea mai mare indiferență, 14 februarie va veni cu declarații aprinse, buchete de flori, mese romantice și multe altele. Atenții delicate special concepute pentru jumătatea noastră. Dar care e adevărata poveste spatele Zilei Îndrăgostiților?

Ziua Îndrăgostiților. Care este originea sa?

Deși nicio poveste nu este oficială, mai multe legende legate de Ziua Îndrăgostiților au apărut de-a lungul anilor. Sau mai bine zis secole. Dar cine este acest Valentin pe care romanticii îl sărbătoresc pe 14 februarie? Toate teoriile nu sunt verificate, dar una dintre ele spune că Sfântul Valentin a trăit în secolul al III-lea la Roma, sub împăratul Claudius al II-lea, poreclit Claudius cel crud, care a interzis căsătoriile pentru ca mai mulți bărbați să fie trimiși la război.

Sfântul Valentin oficia căsătorii ilegal

Preotul Valentin a căsătorit cuplurile în cea mai mare discreție. Când fapta sa a ieșit la iveală, împăratul l-a făcut închis și l-a condamnat la moarte. În timp ce aștepta ziua execuție, Valentin s-a îndrăgostit de fiica temnicerului care era oarbă. Se spune că rugăciunile lui au vindecat fata, convingându-l pe tatăl ei să se întoarcă la creștinism.

Noaptea dinainte ca Valentin să executat, acesta a stors câteva violete pentru a extrage cerneală și a scris un sonet romantic pentru tânără. El l-a semnat „al tău, Valentin”, motiv pentru care această expresie este încă atât de populară astăzi. Din păcate, Valentin a fost executat a doua zi, pe 14 februarie, renunțând la viața sa pentru ca tinerii să se poată căsători.

Valentinva fi canonizat în 1496, după căderea Imperiului Roman, devenind astfel patronul logodnicilor și al îndrăgostiților. Așa a devenit 14 februarie Ziua Îndrăgostiților. Povestea este menită să fie frumoasă, dar este totuși o legendă printre multe altele.

Lupercalia

Lupercalia, festival antic

O altă teorie afirmă într-adevăr că Ziua Îndrăgostiților a fost creată pentru a înlocui o sărbătoare păgână din vremea Romei antice: Lupercalia. Organizată în jurul datei de 15 februarie în cinstea lui Lupercus, zeul fertilității, Lupercalia începea în general cu un sacrificiu de animale înainte de a continua cu un exercițiu de desfrânare: bărbații alergau după femei și le violau pentru a le purifica și a le face roditoare. Interzise în 494, aceste sărbători vor fi apoi înlocuite de sărbătoarea purificării, astăzi numită Candelaria, precum și de sărbătoarea fertilității și a iubirii, numită Ziua Îndrăgostiților.

Ultima legendă datează din secolul al XIV-lea, de data aceasta în Anglia. La acea vreme, englezii credeau că 14 februarie era ziua în care păsările s-au împerecheat în timp ce îndrăgostiții obișnuiau să schimbe bilete de dragoste, numite „valentine”.

Cum sărbătorim Ziua îndrăgostiților astăzi?

Abia în secolul al XIX-lea s-a dezvoltat fenomenul Zilei Îndrăgostiților așa cum îl cunoaștem astăzi. La acea vreme, schimbul de biletele de dragoste a apărut în Statele Unite. Sunt ilustrate de un șir de simboluri precum Cupidon, inimă sau chiar flori. Sărbătoarea era comercială!

De-a lungul anilor, biletele sunt înlocuite de tradiționalele felicitări, apoi de diferite cadouri dedicate Zilei Îndrăgostiților. De acum înainte, sărbătoarea îndrăgostiților este normalizată. Dar sociologul Jean-Claude Kaufmann amintește că Ziua Îndrăgostiților nu se sărbătorește în același mod în fiecare țară.

Dacă francezii au obiceiul să-și sărbătorească cealaltă jumătate cu buchete de flori, cine și alte activități romantice, Ziua Îndrăgostiților este o ocazie pentru japonezi de a oferi bomboane șefului lor, de exemplu, în timp ce în India doar viitoarele mame primesc flori.

ARTICOLE SIMILARE

Cântăreață celebră, acuzată de hărțuire sexuală de proprii dansatori. Incredibil ce le-a cerut acestora să facă 

Andreea Damian

Diana Rigg, cunoscută pentru rolurile din Game of Thrones sau Avengers, a murit

Andreea Damian

Meghan Markle și-a lansat colecția de haine

Andreea Damian

Lady Gaga, declarații dure în procesul dintre Kesha și producătorul Dr. Luke

Andreea Damian

Meghan Markle îi poartă ghinion prietenei sale? Serena Williams pierde a treia finală cu ducesa în public

Andreea Damian

Gala Premiilor Oscar 2021, amânată cu două luni din cauza pandemiei de coronavirus

Andreea Damian

Scrie un comentariu